середу, 5 жовтня 2011 р.

Паразити кімнатних рослин - кліщі, бріобії, трипси

Павутинні кліщі

У міжвузлях стебел зі зворотної сторони листка з'являється павутина
Червоний павутинний кліщ Tetranychus cinnabarinus відноситься до групи серйозних шкідників практично всіх кімнатних рослин.

Дорослий кліщ дуже дрібний – самки розміром 0,5 мм, самці – 0,3 мм. Самки пурпурово-червоного кольору, а самці яскраво-червоні. Окрім червоного плоского кліща поширені також Звичайний павутинний кліщ Tetranychus urticae і Атлантичний павутинний кліщ Tetranychus atlanticus.

Так виглядає павутинний кліщ при 17-кратному збільшенні
Кліщі поселяються на верхній і нижній сторонах листя, пагонах, гілках, а при масовому розмноженні – і на плодах. Уражені рослини відрізняються від здорових блідо-жовтим забарвленням, а між листям і стеблами рослин з'являється тонка прозора павутина. Поверхня пошкоджених листків спочатку покривається блідими точками, спричиненими висмоктуванням клітинного соку, надалі плями збільшуються , утворюючи суцільні білясті області, а листя передчасно опадає. Рослина слабшає, оголюється, менше цвіте і плодоносить. Сухе повітря в приміщенні сприяє ураженню павутинним кліщиком, а підвищення температури прискорює розмноження кліщів. Кліщі небезпечні ще й тим, що при несприятливих умовах самки зариваються в ґрунт або затишні місця (щілини в горщиках, під опале листя і т.д.) і впадають у так званий стане діапаузи. У цей момент всі процеси життєдіяльності кліщів загальмовуються (він неначе впадає в сплячку). При настанні сприятливих умов кліщі виходять зі стану діапаузи і знову починають розвиватися і розмножуватися. Тому головною профілактикою є підтримка оптимальних умов для розвитку рослин, і в першу чергу – високої вологості повітря. Також з міркувань профілактики появи павутинних кліщів необхідно прибирати старе опале листя, видаляти відцвілі квіти, періодично обмивати рослини вологою губкою або влаштовувати теплий душ (якщо рослина не переносить такі процедури слід акуратно чистити її м'яким пензликом).

Боротьба. Якщо ураження рослин не сильне, то спочатку можна спробувати боротися зі шкідником, ретельно протерши листя з обох сторін і стебла мильним розчином. При більш сильному ураженні застосовують обприскування інсектицидами – неороном, фітовермом, фуфаном, агравертіном, актелликом, сіркою і т.п).

Плоскі кліщі

Червоний плоский кліщ

Плоскі кліщі, або просто плоскотілки – дуже дрібні кліщі з довжиною тіла від 0,25 до 0,4 мм. Тіло кліща яйцевидне, жовтого або цегельного кольору. Найбільш часто зустрічаються Червоний плоский кліщ (або Оранжевий плоский кліщBrevipalpus obovatus, а також Кактусовий плоский кліщ Brevipalpus russulus. Відомі вони як шкідники кактусів, цитрусових, бруслини, фікусів, аукуби та інших кімнатних рослин. Цих дуже дрібних шкідників дуже важко виявити, крім того, вони не роблять павутини. Ознакою появи цих шкідників є повільне в'янення листя, а в подальшому – і загибель рослини. Небезпечні плоскі кліщі і тим, що при звичайній кімнатній температурі від 18 до 24°С, вони здатні розмножуватися протягом усього року.

Боротьба. Протирання мильним розчином може не принести хороших результатів, тому краще відразу застосувати обприскування інсектицидами - фітовермом, фуфаном, актеліком, неороном, карате, сіркою.

Бріобіії

Конюшинний кліщ

До бріобій належать Бріобія злакова Bryobia graminum, а також Конюшиновий кліщ Bryobia praetiosa. Бріобію злакову досить важко помітити на рослині, хоча вона не така вже й дрібна: має розміри близько 0,8 - 1 мм завдовжки. Тіло її – червонуватого кольору, широкоовальної форми, з довгими ніжками. Бріобія злакова дуже рухлива і швидко переміщується по всій рослині. Паразити відкладають великі помаранчеві яйця вздовж жилок по верхній стороні листа. Конюшиновий кліщ меншого розміру – до 0,6 мм. Він має овальне тіло коричневого або зеленого кольору, відкладає на листі кулясті темно-червоні яйця. Ознакою появи цих шкідників є білі або жовтуваті плями-штрихи, що з'являються на поверхні листка.
Листя сенполії, вражене конюшинним кліщем
Шкірочка на листі мертвіє і тріскається, листя деформуються і перекручується. Пошкодження, що наносяться бріобіями, дуже схожі на ураження трипсом, але на відміну від останніх бріобії залишають яйця на верхній стороні листа. Незважаючи на те, що бріобії – не такі вже часті шкідники, вони можуть проникати в будинок з вулиці або вражати рослини, виставлені на літо в сад.

Боротьба. Якщо ураження рослин не сильне, то спочатку можна ретельно протерти мильним розчином листя з обох сторін і стебла. При більш сильному ураженні застосовують обприскування інсектицидами - неороном, фітовермом, фуфаном, агравертіном, актеліком).

Кореневі кліщі

Кореневих кліщів можна виявити тільки діставши рослину з землі
До них відносяться кілька різних видів кліщів, яких об'єднує те, що вони пошкоджують підземні частини рослин. Серед кореневих кліщів найчастіше зустрічаються Цибулинний кореневий кліщ Rhizoglyphus echinopus і Цибулинний кліщ Steneotarsonemus. Ці кліщі шкодять в першу чергу цибулинним рослинам (гладіолусам, гіацинтам, тюльпанам, орхідеям). Кліщі мають дуже маленькі розміри – цибулинний кореневий кліщ, наприклад, розміром приблизно 0,5 - 1 мм, широке овальне тіло світло-жовтого кольору, звужене до кінця, і чотири пари ніг. Цибулинний кліщ трохи крупніше - до 1,5 мм довжиною, має овальне тіло і дві пари ніг. Вони вигризають тканини цибулини, відкладаючи там яйця у величезній кількості – близько 300 яєць від однієї самки цибулинного кореневого кліща. При цьому на початковій стадії ураження ще видно виїдені місця і ходи кліщів, а згодом кліщі вигризають усю цибулину. Пошкоджена цибулина легко розвалюється в руках або розколеться, в ній виїдено всі внутрішні тканини, залишається тільки біла трухлявина, кліщів же видно неозброєним оком. Кореневі кліщі активно розмножуються і розвиваються в широкому діапазоні температур – від 10 до 25°С і навіть вище,
Цибулина, вражена кореневим кліщем
при зміні умов вони не гинуть, а впадають у стан діапаузи. Кореневі кліщі особливо сильно розмножуються при високій вологості повітря, тому одним із заходів профілактики появи кореневих кліщів є зберігання бульб, цибулин і коренеплодів в сухому прохолодному приміщенні, при вологості не вище 60%.

Боротьба. Перед посадкою слід уважно оглянути цибулини. Підвищена вологість ґрунту сприяє появі кореневих кліщів. Але не потрібно поливати рослину менше, ніж вона потребує, потрібно просто не допускати застою води в коренях, тобто робити добрий дренаж і зливати воду з піддону. Уражені цибулини і коріння рослин витримують або поливають розчином системного інсектициду (наприклад, неорону, актеліку, аполло).

Цикламеновий кліщик


Листя і квіти рослин, уражених цикламеновим кліщем, деформуються

Цикламеновий кліщ Phytonemus pallidus – це мікроскопічний кліщ, довжиною тіла близько 100-300 мкм, має овальне напівпрозоре жовтувате тіло з чотирма парами ніг. Цикламеновий кліщ оселяється в основному на нижній стороні листа. Велике скупчення кліщів виглядає як шар пилу. Найчастіше вражає цикламен, бальзамін, пеларгонії та сенполії. У враженої рослини краї листя згортаються, стебла перекручуються, бутони в'януть.

Тіло цикламенового кліщика під мікроскопом
Сприяє ураження цикламенового кліщика підвищена вологість. Характерною ознакою також є збільшення опушення на черешках і листі сенполій.

Боротьба. Видаліть всі уражені листя, квіти і бутони. Обприскування звичайними інсектицидами дає поганий ефект, можна застосувати обприскування системними інсектицидними препаратами: неороном, карбофосом, інтавіром, або ж гранульованими препаратами для внесення вґрунт.

Трипс

Листя деформуються і засихають

Шкідниками є дорослі комахи і личинки. Тіло дорослого трипса 1-1,5 мм, вузьке, видовжене, плоске. Трипс чорний або коричневий, з жовтим, червонуватим черевцем, має дві пари крил. Тіло личинок жовте. Самки відкладають у м'якуш листя світлі, прозорі яйця. Розвиток від яйця до дорослої комахи триває 20-30 днів. Самі трипси дуже дрібні, схожі на маленькі чорні точки на листі. Головним чинником, що сприяє розмноженню трипсів, є висока температура і низька вологість повітря. У кімнатних умовах трипс може шкодити круглий рік, але особливо – у весняно-літній період.

Якщо дивитися неозброєним оком, тіло трипса виглядає як чорна точка
Вражається в основному листя: на нижній стороні листа трипс відкладає численні колонії, а на верхній стороні листа з'являються світлі крапки. У результаті верхня сторона листка стає сірувато-коричневого зі сріблястим блиском. При масовому ураженні вся поверхня листка стає білястої і знебарвленою, потім листя буріє і опадає. Основну шкоду трипси наносять квітам, які покриваються плямами і деформуються.

Крім того, трипси забруднюють рослини своїми липкими чорними виділеннями, на яких поселяється сажистий грибок. Відомо багато видів цих шкідників, наприклад, Драценовий трипс Parthenothrips dracaenaeРозанний трипс Trips fuscipennisДекоративний трипс Hercinothris femoralisЦибулинний трипс Liothrips vaneeckei та інші види, проте встановлювати видову приналежність трипса не має сенсу, оскільки всі вони мають загальні характерні риси і заходи боротьби з ними однакові.

Боротьба. Профілактикою появи трипсів є підтримка досить високої вологості повітря навколо рослин, регулярний огляд усієї рослини. Так само досить ефективні проти трипсів стрічки-пастки для комах, що літають. Рослину слід обприскувати, при необхідності неодноразово, інсектицидами (фітовермом, децисом, актеліком, інта-віром, карбофосом, агравертіном).

Читайте також:

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар