неділю, 9 жовтня 2011 р.

Вазони


Типовий вазон із теракоту (обпаленої глини)

Вазон, або квітковий горщик, — ємність для вирощування квітів або інших рослин (не обов’язково кімнатних). Історично склалася, і сьогодні досить розповсюджена, традиція робити вазони з теракоту (червоної обпаленої глини). Втім, у наш час вазони виготовляють також і з пластику, дерева, каменю, а іноді й з матеріалу, що здатний до біологічного розкладу.

Вазони "Jiffy"
Прикладом останніх є так звані горщики "Jiffy", які виготовляють, наприклад, із переробленого паперу або інших матеріалів для вторинної переробки. Рослина, що росте в такому горщику, може бути висаджена прямо у відкритий ґрунт, або ж у інший вазон. Часто на дні горщика є отвори для того, щоб надлишки води могли витікати, часто на блюдце, що знаходиться під вазоном. Рослина може використовувати цю воду, якщо коріння досягає її, у міру необхідності. Останнім часом навіть були зроблені вазони з автоматичною системою поливу, що використовують спеціальні сховища для води.


Декоративні вазони вікторіанської доби

Вазони здавна мають ряд важливих застосувань: від транспортування рослин на нові місця до пророщування рослин у більш придатному середовищі з насіння, і аж до закритого вирощування рослин і вирощування ніжних рослин у більш холодних регіонах у закритому приміщенні. Саме останньому, вирощуванню кімнатних рослин, і присвячений цей сайт.
Протягом століть використання вазонів сприяло розвитку садівництва. Ще стародавні єгиптяни використовували вазони для переміщення рослини з одного місця в інше. Римляни вносили горщики з рослинами в приміщення під час холодної погоди. У 18 столітті вазони були використані для корабля з саджанцями хлібного дерева з Таїті до Вест-Індії. Крім того, орхідеї, фіалки і пеларгонії були відправлені в горщиках з інших частин світу, включаючи Африку, до Північної Америки та Європи.

В Афінах, глиняні горщики для квітів були кинуті в море під час фестивалю Сади Адоніса. Давньогрецький філософ Теофраст (371 - 287 рр. до н.е.) згадує, що рослина, що називалася південним деревом, росте і розмножується в горщиках, оскільки інакше її значно важче виростити.

Нині можна знайти вазони фактично на будь-який смак та в будь-якому ціновому діапазоні. Наведемо приклади деяких сучасних колекцій вазонів, які пропонує придбати американський сайт www.plantcontainers.com
  • Сучасна колекція Horizon Planters є ідеальним синтезом естетики, легкості в догляді і функціональності. Їх елегантний дизайн буде виділятися як у приватному, так і в громадському місці. Завдяки своїм властивостям (легкі, не б'ються, надійні, стійкі до погодних умов) вазони Horizon Planters ідеально підходять для внутрішнього і зовнішнього використання, для приватного та професійного озеленення. Вазони виготовлено з вулканізованих техно-матеріалів. Їх спеціально створено для оздоблення готелів, офісів, ресторанів, вашого внутрішнього дворику або вашого дому.

  • Колекція City and Parks призначена для подолання проблеми відкритого простору, характерної для сучасних міст. Ці вазони перетворять звичайні вулиці, площі, парковки, торгові зони і розважальні парки міста в зелені галасливі місця збору людей. Дерева і рослини в контейнерах змінюють стандартний вигляд міста на краще та сприяють зростанню кількості людей біля них. Вазони виготовлено з легкого скловолокна.

  • Колекція Deco-Steel містить виключно ексклюзивні горщики. Вазони мають плавні обтічні барвисті привабливі форми. Ідеально підходить для ексклюзивної внутрішньої і зовнішньої установки. Містить додаткові металеві елементи для підсилення конструкції, у яких переливаються сонячні промені. Вазони виготовлено з ударостійких матеріалів, що не піддаються корозії.





Читайте також:

Немає коментарів :

Дописати коментар