середу, 5 жовтня 2011 р.

Паразити кімнатних рослин

Уникнути появи кімнатних шкідників не може ніхто: ні початківець, ні любитель, ні навіть професіонал. Деякі паразити, такі, як щитівка або попелиця, вражають дуже багато видів рослин, інші ж більш перебірливі і надають перевагу певним види умовам. Але в будь-якому випадку при виявленні шкідника або ознак його появи слід вживати негайних заходів.


При виявленні будь-якого шкідника кімнатних рослин потрібно спробувати видалити шкідників механічно, протираючи листя і стебла губкою, змоченою в мильному розчині або спирті. Обов'язково потрібно видалити всі пошкоджені бутони, квіти, листя і пагони, негайно ізолювати уражену рослину, усунути причини, якщо це можливо, появи шкідників. Наприклад, появі павутинного кліща сприяє сухе повітря – прийміть заходи щодо підвищення вологості повітря. Варто пам'ятати про те, що всі хімічні препарати боротьби з шкідниками небезпечні для людей і тварин, а також птахів і риб. Усі вони мають різний клас небезпеки і більше або менше, але виділяють токсичні речовини. Тому якщо є можливість боротися зі шкідниками народними засобами, тобто травами, спиртовими настоями і т.п., а також біологічними засобами захисту рослин, то потрібно неодмінно спробувати в першу чергу їх.

У сучасний нам час, до питання використання пестицидів (засобів захисту рослин від хвороб і шкідників) підходять ретельніше, ніж раніше, однак поки ми тільки бачимо попередження на упаковці з хімічними препаратами про запобіжні заходи роботи з ними і ніхто не дає жодних гарантій про їх абсолютну безпеки.

І знову доводиться звертатися до людського розуму – приймайте заходи обережності при роботі з хімічними препаратами для боротьби зі шкідниками, не зловживайте цими засобами. Намагайтеся застосовувати хімікати не в житлових приміщеннях, ретельно провітрюйте кімнати після роботи з ними. Під час роботи з хімікатами не можна приймати їжу, пити і курити. По можливості одягайте робочий одяг, пов’яжіть голову хусткою. При роботі з такими сильними препаратами, як актелік і карбофос, що мають до того ж сильний неприємний запах, прикрийте нижню частину обличчя хусткою. І головне – зберігайте хімічні препарати в місцях не доступних для дітей і тварин!

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар