середу, 5 жовтня 2011 р.

Як підібрати горщик для кімнатної рослини?



Більшість кімнатних рослин відмінно почувають себе в невеликих горщиках. Їх коріння щільно обвивають усю земляну масу. Рослини з масивними листям і пальми полюбляють досить глибокі горщики, а пеперомії, гіпестесисенполіїфітонії і більшість маленьких рослин з пишним листям добре будуть відчувати себе в широких і низьких горщиках.

Висота горщика повинна становити від чверті до третини висоти рослини (включно з корінням) для рослин, висота яких менше 1,5 м, або 1/5 частину для більш високих рослин. Це стосується тих рослин, які ростуть у висоту.



Золоте правило: якщо рослина розвивається, беріть горщик на 2-3 см більше попереднього. Для зрілої рослини краще обходитися оновленням верхнього шару землі. Для швидкозростаючих або просто великих рослин можна використовувати горщик більше на 4-5 см.

Якщо горщик для кімнатної рослини має не дуже гарний вигляд, його можна поставити в кашпо – спеціальний декоративний полив'яний горщик. Також є гарні за формою і фактурою кашпо, зроблені з природного пористого каменю сірувато-білого і жовтувато-білого кольору. Вони характеризуються великою пористістю, тому їх можна використовувати не тільки як кашпо, а й замість звичайних горщиків.

Високі рослини дуже важко переставляти з місця на місце. Тому варто скористатися пластиковими горщиками, які набагато легше глиняних. Не саджайте такі рослини у кашпо, якщо в майбутньому плануєте їх переставляти.

Якщо для пересадки використовується горщик, що вже використовувався, його необхідно ретельно вимити гарячою водою або потримати в окропі, щоб знищити цвіль. Нові горщики слід на півгодини опускати у воду або розчин марганцівки. Дерев'яні ящики, що використовувалися, слід перед новою посадкою промити лугом.

Немає коментарів :

Дописати коментар