понеділок, 3 жовтня 2011 р.

Повітря для кімнатних рослин

Дуже важливо підтримувати в приміщенні необхідну для рослин вологість повітря. Деякі рослини, наприклад аспарагус, ніколи не зацвітуть в приміщенні з сухим повітрям, навіть якщо за ним доглядають так, як потрібно. Занадто низька вологість повітря викликає опадання пагонів і бутонів, уповільнює ріст рослини.

Контроль вологості


Вологість повітря в кімнаті можна підтримувати різними способами і в першу чергу за допомогою обприскування. У період росту більшість рослин обприскують щодня вранці і ввечері. Не можна обприскувати рослину на сонці, адже це може викликати опіки листя. Обережно обприскують або не обприскують взагалі рослини з оксамитовим листям (глоксинії, фіалки), або ж рослини, обприскування яких може викликати загнивання.

Підвищити вологість повітря в приміщенні допоможуть широкі ємності з водою. Можна підвищувати вологість повітря, обклавши землю в горщику мохом і підтримуючи його у вологому стані. Правда, мох, швидше за все, доведеться періодично міняти, а також піднімати і перевіряти стан землі під ним. Інакше, якщо ґрунт буде сильно зволоженим, можуть завестися комахи, які в моху не помітні, але можуть завдати істотної шкоди.

Перезволоження


Однак слід пам'ятати, що занадто вологе повітря може бути так само шкідливим для рослин, як і сухе. При дуже високій вологості можуть з'являтися плями гнилі на листках, квітках або стеблах.

Вода для обприскування


Вода для обприскування повинна бути м'якою і теплою. Жорстка вода, що містить солі, може залишити на листі розводи. А від холодної води, що потрапила на листя, на особливо чутливих рослинах можуть залишитися жовті або бурі плями.

Коли рослині обов'язково потрібно вологе повітря, зазвичай даються конкретні рекомендації – помістити горщик з рослиною на піддон з водою, мокрою галькою або торфом. Але для більшості рослин даються загальні рекомендації – часте обприскування, регулярне обприскування або періодичне обприскування. Часте і регулярне обприскування – це одне і те ж, мається на увазі обприскування вранці і ввечері. Періодичне обприскування має на увазі обприскування хоча б один раз на день або два дні, це стосується, як правило, тих рослин, які не потребують вологого повітря і періодичне обприскування грає скоріше гігієнічну роль, ніж підвищення вологості. Якщо рослина не потребує обприскування, то її можна не обприскувати, але якщо вже обприскуються рослини поруч, то і їй шкоди не буде. Якщо ж рослина не переносить обприскування, то не слід ставити її поруч з тими рослинами, які будете обприскувати, щоб вода не потрапила на неї. У крайньому випадку, обприскується повітря біля таких рослин, і то з дуже дрібного пульверизатора.

Обприскування і кактуси


Незважаючи на те, що про них пишуть, кактуси люблять обприскування. Єдине, що при цьому необхідно враховувати, - обприскування необхідно проводити з найдрібнішого розпилювача, щоб краплі води були розміром як порошинки. Обприскування проводять рано вранці і ввечері, у той час, коли на вулиці випадає роса, але проводити його слід тільки влітку і тільки в теплому приміщенні, при цьому уникаючи протягів. Для чого це потрібно? По-перше, це гігієнічна процедура, по-друге, випадання роси властиве практично у всіх широтах, де ростуть кактуси в природі, тільки роса там дуже легка.

Обприскування і фіалки


Фіалки (сенполії) не люблять потрапляння води на листя, але влітку у найспекотніші дні страждають від сухого повітря. Тому в такі дні горщики з фіалками знімають з підвіконня і ставлять на підлогу, оскільки внизу, біля підлоги, найпрохолодніше і найменш сухе повітря (проте, слід остерігатися протягів). Крім цього, з найдрібнішого розпилювача кілька разів на день обприскують повітря навколо фіалок: такий спосіб допомагає рослинам пережити спеку.

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар