середу, 5 жовтня 2011 р.

Миття кімнатних рослин

У початківців часто виникає запитання: «навіщо взагалі мити кімнатні рослини?» Це питання цілком закономірне і передбачуване, тож на нього обов’язково слід відповісти.


Чистота для кімнатних рослин дуже важлива. Не будемо торкатися гігієни житла, розглянемо тільки проблему гігієни «зелених вихованців». Чистота рослині необхідна, перш за все, для її здоров'я. Не дотримуючись елементарних правил чистоти, не можна виростити здорову рослину, важче попередити її хвороби. Миття рослин передбачено самою природою: згадайте, як омивають рослини після дощу, як вітер не дає пилу осідати на листі, здуває його. У кімнатних же умовах, де теж,очевидно, є пил, природні процеси очищення рослин водою і вітром неможливі. Тому слід потурбуватися про заміну цих природних процесів штучними.

Пил дуже шкідливий для кімнатних рослин: він забиває пори, утруднюючи випаровування вологи і газообмін. До листків рослини доходить менше вуглекислого газу і вироблення органічних речовин пригальмовується. У деяких рослин з особливо ніжним листям наслідки запиленості можуть стати смертельними. А на кухні, де крім пилу в повітрі ще присутні й різні продукти горіння, ситуація може стати фатальною і для більш стійких рослин. Тому рослинам треба регулярно влаштовувати гігієнічні процедури. Їх можна поділити на вологі (душ) та напіввологі (обтирання).


Обтирання


Обтирати рослини треба м'якою вологою ганчірочкою або поролоновою губкою. Зараз у магазинах продають багато спеціальних засобів для протирання рослин, проте не обов’язково використовувати саме їх: інколи з таким же успіхом можна використати і підручні матеріали. Протирати листя треба дуже обережно – адже рослини зазвичай не люблять, коли їх торкаються. Для цього листя і стебла треба покласти на долоню, уважно оглянути їх на наявність паразитів та захворювань, потім акуратно протерти з усіх сторін. З приводу корисності використання мила чи інших миючих засобів єдиної думки немає: їх використання може як покращити, так і в деяких випадках погіршити розвиток рослини

Сухе очищення


Сухе очищення застосовується перед вологим миттям для рослин з опушеним, шкірястим і складчастим листям, а також для кактусів. Пил перешкоджає хорошому змочування листя або ж навпаки – швидко змочується, і утворює липкі вологі грудочки бруду, які інколи важко змити. Сухе очищення рослин найкраще робити за допомогою пензликів (як для нанесення рум'яни). Слід обережно очистити пензликом рослину від пилу і дрібних грудочок землі. Після очищення рослини відразу слід відправити її під душ.

Душ


Найкраще рослини очищаються від бруду та пилу під душем. При цьому слід прикрити ґрунт в горщику, щоб його не розмило. Для цього використовуйте поліетиленову плівку. Горщик обмотують поліетиленовою плівкою так, щоб вода з нього безперешкодно могла стікати у ванну. Струмінь душу слід обрати таким, щоб не травмувати рослину, можна також протирати листя губкою під час цієї процедури. Температура води має бути трохи вищою за кімнатну. Після цього рослину залишають у ванній, чекають коли стече зайва вода з горщика та листя і тільки потім ставлять рослину на постійне місце.


Як часто мити рослини?


Складно дати чітку відповідь на це запитання. Загальне правило таке: чіпати рослину у період спокою зайвий раз варто тільки у випадку сильного запилення, у той же час зайве миття у період росту нічого поганого не дасть. Проте в останньому випадку слід бути дуже обережним: сильний струмінь душу може легко поламати ніжні молоді пагони рослини.

Немає коментарів :

Дописати коментар