пʼятницю, 14 жовтня 2011 р.

Кімнатні рослини і фен-шуй

Кімнатні рослини і фен-шуйФен-шуй — старокитайське мистецтво композиції, що дослівно перекладається як «вітер» і «вода» — дві сили, що відповідають за здоров'я, процвітання і успіх. До них зверталися давньокитайські імператори, перш ніж почати будівництво або оголосити війну. Словник стверджує, що фен-шуй — це мистецтво розташування будівель та облаштування приміщень за допомогою методів просторової орієнтації, астрології, нумерології, психології кольору і багатьох інших почасти містичних, почасти науково обґрунтованих прийомів.

Китайський термін «ци» означає життєву силу, яка рухає водою і вітром, створює гори, вдихає життя у рослини та змушує людину рухатися життєвим шляхом. Якщо течія ци спотворена, щастя зраджує людині. Слов'яни таким поняттям не користувалися, однак криниці й храми зводили на вказаному лозою місці, а ліжка ставили в новому домі там, де лягала кішка.

У міському інтер'єрі фен-шуй також присутній, але змінити що-небудь, згладити несприятливий потік енергії тут, через очевидні причини, складніше. Проте деякі правила все-таки можна визначити: наприклад, якщо ви вибираєте квартиру в багатоповерховому будинку, зупиніться на тій, яка розташована не надто високо і не занадто низько. Тоді ваше житло буде стійким і не придушеним важкою енергетикою сусідів зверху.

Правильно збудовані, добре збалансовані інтер'єри підживлюють енергетику своїх господарів, завдяки чому ті досягають успіху в справах, мають міцне здоров'я і знаходять успішні виходи навіть із найнебезпечніших ситуацій. Фен-шуй навіть дещо допомагає компенсувати такі «хвороби» урбанізації, як недолік простору, природного світла, рослин.
Обґрунтування одних порад фен-шую випливає з побутових спостережень, пояснення інших базуються на законах природи і теорії ймовірностей. Витоки третіх — вікова мудрість східної філософії та народного епосу. Наскільки ці поради справедливі? Є тільки один спосіб перевірити — спробувати їх застосувати. І, можливо, в будинок повернуться любов, здоров'я, благополуччя... Ті, хто спробував, стверджують, що так все і відбувається. А як же інакше? — Адже в тому, що практикувалося тисячоліттями, не може не бути раціонального зерна.

Давайте згадаємо про таку традиційну рослину, як традесканція. Це красива кімнатна рослина переважно із крапчастим рослина, дуже невибаглива. Вона добре переносить як тепло, так і холод, добре росте в темних приміщеннях, але на світлі листя росте строкатішим. У традесканції є ще одна дуже цікава властивість: ця квітка — індикатор енергетичного благополуччя будинку. Там, де погана енергетика, рослина починає жовтіти і втрачати листя. Переставте традесканцію в інше місце — і вона знову пишно розростеться.

Традесканції люблять світло і сонце, вони очищають атмосферу житла від заздрості і недоброзичливості. Не забувайте поливати свою улюбленицю, підтримуючи легку вологість ґрунту.

До рослин з потужною енергетикою відноситься звичайна кімнатна герань, або пеларгонія. У природі налічується більше 250 видів пеларгонії. Основні з них: декоративно-листяні, запашні, благородні, або англійські, плющелисті (балконна герань), зональні («стояча» герань).

Більшість пеларгоній цвітуть розкішними білими, червоними або рожевими квітами, які виглядають дуже декоративно.

Запашні герані, напевно, найбільш непоказні в цьому сімействі. Вони виділяють запах троянди, лимона, м'яти, мигдалю, бузку або яблук. В Англії герань називають квіткою бідняків, очевидно, через її популярність серед бідних верств населення. Ефірні масла, що виділяються геранню, завдяки своїм бактерицидним властивостям перешкоджають розвитку легеневих захворювань і покращують обмін речовин.

Наші бабусі знали, що при головному болі потрібно покласти у вухо розім'ятий листок герані, а в при отитах його прикладали до хворого вуха у вигляді компресу.

У герані потужна, позитивна енергетика. Щоб відновити сили після важкого дня, рекомендується посидіти поруч з геранню. Але поруч із ліжком або в невеликій спальні герань ставити не варто. Якщо довго вдихати її ефірні масла, може розболітися голова.

Фікус завжди був одним із найулюбленіших домашніх рослин, і недарма. Він прекрасно гасить агресивність і злість, створює сприятливу атмосферу в будинку і сприяє гармонії у стосунках. Часто фікус порівнюють з пилососом, який очищає простір від пилу наших тривог. У недавньому минулому фікус був символом міщанського побуту, але зараз все більше і більше рослин з цього сімейства з'являються в наших будинках. Найбільш поширений вид - це ficus elastica, або каучукове дерево, а всього налічується більше 800 видів фікусів. Вони люблять світле приміщення, помірний полив і часте обприскування, особливо під час опалювального сезону.

Кактуси хороші тим, що будучи абсолютно невибагливими, вони володіють сильною енергетикою, здатні забирати важку негативну енергію. Вважається, що собаки і кактуси не уживаються в одному будинку. У присутності собак кактуси починають хворіти.

Кактуси, звичайно, пустинні жителі, але не забувайте все ж поливати ваших колючих помічників: при надмірному пересиханні землі кактуси починають живитися енергетикою будинку.

Хотілося б згадати про таку чудову рослину, як розмарин. Він чудово знімає втому, позбавляє від почуття страху, неспокою, безсоння і занепаду сил. Ця рослина благотворно впливає на літніх людей, у яких уже не вистачає власних сил. Розмарин здатен згладжувати енергетичну перебудову при вагітності, зменшувати токсикоз і дратівливість, а ще цю прекрасну запашну рослину використовують при приготуванні рибних і м'ясних страв. Ви можете опустити гілочку розмарину в олію і це додасть їй тонкого і вишуканого аромату. Влітку він із задоволенням поїде з вами на дачу і буде чудово рости у відкритому ґрунті. Але не залишайте розмарин зимувати на ділянці — ця типово середземноморська рослина не переживе суворої зими. У домашніх умовах він надає перевагу світлим і прохолодним місцям і помірному поливу.

Прекрасні орхідеї — це рослини, які поглинають вашу енергію. Особливо сильний цей вплив вночі і в досвітні годинники. Орхідеї дуже примхливі і вимагають ретельного догляду. «Спілкування» з орхідеєю особливо небезпечне для людей слабких і нерішучих.

Папороті теж відносяться до рослин, що поглинають енергію. Але, на відміну від орхідей, вони дуже добре вбирають саме негативну енергію. Папороті — одні з небагатьох рослин, що прекрасно переносять сусідство з телевізором, гасячи його негативне випромінювання, при цьому таке сусідство йде їм тільки на користь. Вони добре ростуть у затемнених приміщеннях, люблять вологий ґрунт і обприскування.

Рослини — дивовижні створіння, і з кожною людиною у них складаються особливі стосунки. Вони відчувають, коли їх люблять, або ж, навпаки, коли ставляться байдуже, як до предмету інтер'єру. Перевірити, сусідство з якою рослиною піде вам на користь, можна тільки на практиці. Постарайтеся проаналізувати свій стан, і, можливо, ви відчуєте, як та чи інша квітка впливає на вас і на стосунки у вашому домі.

За матеріалами сайту astromobile.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар