середу, 5 жовтня 2011 р.

Папороті

Папороті – красиві декоративно-листяні рослини з різноманітною будовою найчастіше дрібнопосіченого листя (листя папороті називають вайями). Папороті завдяки своїй буйній зелені, різноманітності видів та, часто, тіневитривалості отримали велике поширення серед квітникарів. За вишуканістю і ніжністю листя з папороттю не може зрівнятися жодна інша кімнатна рослина. Усього відомо біля 8000 видів папоротей, серед них найчастіше вирощують тільки близько 200. Серед них є приголомшливо красиві види, але при виборі папороті потрібно враховувати їх потреби до умов утримання, вразливість хворобами і шкідниками. Найлегші види для вирощування — це циртоміумдавалія, птерис критський, нефролепіс,костенецьпелея.






























Тим не менш, усі види папоротей потребують постійної уваги та догляду.

Температури


Папороті, що вирощують у кімнаті походять із тропічних і субтропічних країн, тому їх треба берегти від холоду і протягів. Занадто високі температури і сухе повітря сприяють ураженню папоротей шкідниками: трипсами, червоним павутинним кліщиком і т.п. Бувають і грибкові захворювання, які не завжди вдається вилікувати. Температурний режим для різних видів папоротей різний, він встановлюється згідно з тими умовами, що існують на їхній батьківщині.

За вимогами до тепла папороті можна поділити на дві групи:



Для більшості папоротей температуру нижче 10°C опускати не можна. Температури вище 25°C папороті теж погано переносять.

Освітлення


Для утримання папороті найкраще підходять західні чи східні вікна – коли сонце світить у вікно вранці або ввечері і воно ще не дуже розпечене. Папороті потребують захисту від прямих сонячних променів. При цьому ці рослини люблять хороше розсіяне освітлення, тобто на вікнах повинні висіти тюлеві фіранки (занавіски). Папороті не переносять протягів, холодного різкого повітря, і в той же час потребують регулярного провітрювання приміщень. Рослини погано переносять дим і пил.

Полив і обприскування


Полив папоротей повинен бути регулярним, не слід допускати пересушування земляної маси. Зів'яле від нестачі вологи листя вже не відновлюється. Коли у рослини настає період росту, полив збільшують, з настанням періоду спокою і зупинкою росту полив поступово зменшують, але ніколи не припиняють. Однак зайва вогкість для більшості папоротей теж шкідлива. Вода для поливу повинна бути м'якою і не містити вапна, хоча є й винятки, наприклад, пелея.

Якщо внаслідок пересушування у папороті відмирає листя, потрібно обрізати всю зелень, поставити рослину на світле місце і утримувати землю в помірно вологому стані. Незабаром з'являться нові листки. Оскільки батьківщина більшості видів папоротей – тропічні ліси, вони погано переносять сухе повітря. Папороті потрібно регулярно обприскувати не менше двох разів на день, а в жаркі літні дні від 3 до 5 разів на день. Деякі види папоротей, як-от Адіантум Радді, краще вирощувати в тераріумі. У теплих приміщеннях папороті потрібно обприскувати теплою водою. Якщо папороть росте в глиняному горщику, то його можна обернути сирим мохом, а також прикрити зверху мохом землю.

Пересадка і ґрунт


Пересаджують папороті навесні після того, як папороть вперше після зими почне рости. При пересадці необхідно зберегти земляну грудку. Молоді корені не обрізають, а тільки видаляють старі і відмерлі. Папороті вирощують у горщиках, на шматках дерева, у підвісних вазах і кошиках, деревоподібні папороті - у діжках. Земляна суміш складається з глинисто-дернової, торф'яної землі і грубозернистого піску в рівних частинах. Папоротям, що мають з повзуче кореневище, земляну суміш роблять із 2 частин волокнистої торф'яної землі, 1 частини легкої дернової землі і листяного перегною з додаванням 1 частини грубозернистого піску. Швидкозростаючим папоротям потрібен більш поживний ґрунт. Для папоротей, що мають сріблясте або золотисте листя, а також для епіфітних папоротей (живляться продуктами гниття кори і дерева при гарній їх зволоженості, у природі ростуть на інших рослинах), корисно додавати в ґрунт шматки дерева листяних порід, що майже перегнили, зібрані в лісі. При пересадці в папоротей розправляють коріння, а посадку роблять так, щоб коренева шийка була над землею. У горщику, також має залишатися місце для поливання. Коли рослина розростається і для поливу не залишається місця, її поливають з піддону або на 15-20 хвилин опускають весь горщик у воду для повного зволоження землі. У продажу є вже готовіґрунтосуміші для папоротей, слід тільки враховувати, що різним видам папороті потрібні дещо різні ґрунтові суміші, наприклад, (нефролепісуможна додати в субстрат дернової землі, а платицеріуму, або аспленіуму – ні , для цих папоротей можна використовувати ґрунтову суміш для орхідей.

Удобрення


Всім папоротям навесні і влітку необхідне удобрення органічними та мінеральними добривами. Не можна застосовувати добриво, що складається тільки з мінеральних солей.

Профілактика хвороб


Для запобігання нападу на папороті шкідників їх періодично (раз на декаду) можна обприскувати тютюнової водою, крім того, проводять регулярне обмивання листя м'якою губкою. Але і ці процедури підходять не всім папоротям, адже платицеріум, наприклад, не переносить протирання листя. Найкраща профілактика появи шкідників – підтримання гарної вологості та слідування правилам режиму утримання.

Розмноження


Розмножують папороті діленням при пересадці (трохи коренів і 3-4 листи). Деякі види папороті дають нові рослини на кінцях пагонів, що укореняються (наприклад, нефролепіс піднесений) або на кінцях листя (костенець цибуленосний). Найскладніший спосіб розмноження – спорами, але тільки цей спосіб дозволяє виростити дуже рідкісні види папоротей.

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар