суботу, 8 жовтня 2011 р.

Композиції з рослин у горщиках

Зелене вікно


Композиція "зелене вікно" перетворює звичайнісіньке вікно у виставку квітів і зелені, розташованих на різних рівнях. Для створення зеленого вікна полиці з прозорого пластику закріплюють уздовж вікна на зручній висоті, на кожну полицю потім виставляють горщики. Дехто в захваті від зеленого вікна, інші його на дух не переносять. Тим не менш, воно дає можливість похвалитися колекцією кактусів або інших сукулентів, квітучих рослин або інших любителів сонечка. Противники зеленого вікна вважають такий спосіб розміщення рослин занадто впорядкованим, оскільки розставлені рівним рядом горщики завжди опиняються перед Вашими очима. Якщо Ви все-таки зважилися зробити зелене вікно, йдіть цим шляхом до кінця і заставте рослинами все вікно зверху до низу. Вийде дуже красиво, хоча миття такого вікна — справжня катастрофа.

Піддон з галькою

При утриманні в приміщенні з центральним опалення рослин, що потребують високої вологості повітря, корисно розміщувати їх на низькому піддоні, в який насипано шар гальки. Якщо у Вас виникають труднощі з вирощуванням узамбарських фіалок, спробуйте помістити їх на піддон з галькою. Піддон може бути зроблений з будь-якого водонепроникного матеріалу. Глибина піддона — близько 5 см, довжина і ширина можуть бути будь-якими, але не ставте занадто широкий піддон на вузьке підвіконня, інакше він перекинеться.

Насипте на дно піддону шар дрібної гальки товщиною в 2 - 2,5 см і налийте стільки води, щоб нижні камінчики були мокрими. Вода не повинна покривати камінці цілком. Зверху на камені поставте горщики з рослинами.

Найкращим місцем для піддону з галькою є полиця над батареєю центрального опалення. При такому розміщенні вологість повітря навколо рослин збільшується в багато разів. Поливати рослини в такому випадку теж дуже легко — надлишок води буде виливатися з горщиків прямо на піддон. Отже, з цим у Вас не виникне жодних проблем.

Колекція

Горщики з рослинами з сусідніх родів можна знайти в будинках як початківців-любителів, так і досвідчених квітникарів. У початківців це найчастіше кактуси або інші сукуленти, акуратно розставлені на підвіконні. У досвідченого квітникаря це цінна колекція папоротей, узамбарських фіалок, орхідей - залежно від інтересів власника. У Великобританії колекції зазвичай розміщують у місцях із природним освітленням, а в США поширені столики для рослин, що освітлюються люмінесцентними лампами.

Колекції, як маленькі, так і великі, мають одну спільну властивість. На відміну від стандартної композиції, у якій важливий загальний декоративний ефект, основна мета колекції — підкреслити індивідуальність, рідкісність або красу кожної рослини.

Вертикальне розташування

Композиція з кімнатних рослин майже завжди є горизонтальною, хоча горщики можуть бути розміщені на різних висотах. Вертикально ж розташовувати рослини — і зручно, і красиво. Традиційно, для вертикальної розстановки використовують кутову підставку, на кожну полицю якої ставлять по горщику. При цьому краще використовувати один вид ампельної рослини, яка утворює колону з листя або квітів. Кілька підвішених один під одним кошиків створять такий же ефект. Металева або бамбукова підставка з кільцями, до яких на різній висоті вставляють горщики, має ту перевагу, що її легко переносити з місця на місце.

Немає коментарів :

Дописати коментар