четвер, 6 жовтня 2011 р.

Паразити кімнатних рослин - тля, нематоди, мінери, грибні комарики,білокрилки

У кімнатних умовах тля може шкодити впродовж усього року

Попелиця, або тля


Безкрилі дорослі попелиці довжиною 1,4 - 2,5 мм мають світло-зелене, жовте або рожеве забарвлення. Колонії тлі заселяють всі частини рослини, вони пошкоджують листя з нижньої сторони, бутони, верхівки пагонів. Виглядає уражена рослина так, як ніби на рослині лупа, квіти деформовані. Пошкоджені частини знебарвлюються, листя скручуються, жовтіють і обпадають. Рослина виглядає пригніченою і припиняє нормальний розвиток. Бутони не розкриваються, квіти забруднюються липкими виділеннями. Особливо небезпечні попелиці навесні, коли вражають кінчики молодих пагонів.
Попелиці досить швидко розмножуються, їх колонії стають все більшими

Боротьба. У першу чергу, цих досить великих шкідників потрібно механічно видалити з уражених частин, дуже вражені листя або пагони видаляються. Потім застосовується обприскування препаратами, що містять перметрин, і дерісом, фітовермом, децисом, актеліком, інта-віром. При сильному враженні варто повторити обробку.

Нематоди


Листяна нематода під мікроскопом на просвіті листка

Коренева нематода, або галова нематода, з роду Meloidogyne – серйозний шкідник багатьох кімнатних рослин, та, на щастя, зустрічається він не часто. Личинка нематоди, проникаючи в тканини коренів і виділяючи специфічні ферменти, викликає здуття – гали. Розміром вони можуть бути як з пшеничне зернятко, так і з горіх. Нематоди – це дрібні безбарвні черв'яки із ниткоподібним тілом довжиною до 1,5 мм. Цикл розвитку нематоди з яйця становить близько 25-30 днів, тому шкідник швидко поширюються у ґрунті. Пошкоджені нематодою рослини спочатку припиняють ріст, а потім жовтіють, всихають і гинуть. Гали складаються з пухкої тканини, яка легко руйнується і спричиняє загнивання всього кореня. Навіть невеликі викликані нематодою пошкодження на коренях сприяють проникненню в тканини патогенних бактерій, грибків і вірусів.

Боротьба. Боротися з уже зараженою рослиною зазвичай вже неможливо, необхідно знищити її разом з горщиком. Можна спробувати застосувати препарат "Нарцис". Запобігти зараженню нематодою можна простерилізувавши землю перед посадкою.
Кулеподібні набряки на коренях свідчать про наявність нематод

Листові нематоди з роду Aphelenchoides – мікроскопічні безбарвні черв'яки довжиною до 1 мм, швидко пересуваються. У місцях пошкодження тканини листка знебарвлюються і утворюються жовтуваті плями, що просвічуються. При враженні листової нематодою, листок тоншає, місцями стає схожим на пергамент. На перший погляд ушкодження дуже нагадують бактеріальне захворювання: можуть з'являтися сухі некротичні плями неправильної форми. З часом хворе листя буріє, засихає або загниває, а рослина гине.
Зараження передається з рослини до рослини. Розселенню нематод сприяє вода, ґрунт, що переноситься із заражених місць, в якому личинки можуть перебувати багато місяців навіть при мінусовій температурі.

Боротьба. Знищити рослину, полиці, підвіконня, скло та інвентар продезінфікувати гарячою водою.

Стеблові нематоди роду Ditylenchus – дрібні ниткоподібні черви довжиною до 1,7 мм – серйозні шкідники квіткових культур. Вражають не тільки стебла, але і квітки і листя. Нематоди пристосовуються паразитувати на певних видах рослин і не переходять на представників іншого виду. Найчастіше уражають гіацинти, флокси, тюльпани, гвоздики, бегонії і т.п.
Проникаючи з ґрунту через коріння, личинки стеблової нематоди входять в тканини листя і стебел. На відміну від листової нематоди, стеблова викликає потовщення тканин в уражених місцях і вражені рослини відрізняються потворним розвитком стебел, листя і квітів. Пагони укорочені і місцями мають здуття. Уражені частини мають неприродно бліде забарвлення, а з часом буріють і відмирають.

Боротьба. Знищити рослину, найкраще спалити. Цибулини садових культур можна спробувати врятувати впливом високих температур, до яких нестійкі всі види нематод. Для цього цибулини протягом 15 хвилин прогрівають у гарячій воді. Температуру підтримують на рівні 45-48 градусів, потім цибулини слід сполоснути і обов'язково підсушити.

Мінери


Ходи мінера важко сплутати з чимось іншим

Мінери – дрібні мухи довжиною близько 2-3 мм, які відкладають свої білясті, напівпрозорі яйця на листя рослин. Дорослі комахи шкодять рослині, проколюючи тканини і висмоктуючи клітинний сік. Личинки мінера виводяться з яєць на 5-8 день і проникає в тканини листя. Вони виїдають рослину зсередини, прогризаючи цілі мережі ходів. Зовні це видно по світлих некротичні смугах і плямах неправильної форми. Поступово листок сохне, жовтіє, деформується і відмирає.

Муха мінера і її личинки
Боротьба. Необхідно видалити уражені листки, на яких видно сліди мінера. Застосування хімічних засобів доречне тільки якщо це системний інсектицид, який вбирається і розноситься по всіх тканинах рослини. Для цього використовують актелік і карбофос, а також базудин – для внесення в ґрунт.
З метою профілактики необхідно знезаражувати ґрунт перед пересадкою рослин. Однак занести личинок і мух мінера можна і зі зрізаними садовими квітами.

Грибний комарик

Рослинам шкодять личинки грибного комарика

Ці паразити – дрібні чорні комарики близько 3-4 мм довжиною, які відкладають свої білясті, напівпрозорі яйця в коренях рослин. Самі комарики, якщо заводяться, зазвичай літають у великій кількості, але шкоди не приносять, але личинки грибного комарика поїдають кореневу систему рослин, від чого рослина в'яне, відстає в рості, не цвіте, нерідко гине. Сприяє появі грибних комариків перезволожений субстрат.

Грибний комарик, доросла комаха
Боротьба. Потрібно підсушити ґрунт, посипавши його сухим річковим піском на два пальці завтовшки, але це ефективно тільки якщо комарики тільки-тільки з'явилися і ще не встигли відкласти яйця. Має сенс ретельно промити ґрунт інсектицидами (фуфан, актелік, інта-вір). Можна пересадити рослину, ретельно видаливши залишки старого ґрунту.

Білокрилка

І дорослих комах, і їх личинок добре видно на зворотному боці листка

Це дрібна біла мошка, добре помітна неозброєним оком і схожа на зменшену міль – має тільце довжиною близько 2мм. Якщо труснути гілку рослини, то в різні сторони відразу розлітається зграйка білих мошок. Одна самка відкладає за раз близько 20 яєць, зазвичай на нижній стороні листа. Зеленуваті личинки рухливі і розселяються на нижній стороні листя, висмоктують клітинний сік і залишають цукристі виділення. На листках з'являються слабо помітні світлі або жовтуваті плями, уражені листки скручуються, жовтіють і опадають. Білокрилки подвійно небезпечні тим, що літають. Особливо страждають бегонія, фуксія, бальзамін.

Боротьба. Потрібно кожні три-сім днів обприскування інсектицидами (фуфаном, актеліком, інта-віром), прибирати уражене листя. Відразу боротися з цим шкідником досить складно, іноді на це йде не один тиждень, адже комахи частково відлітають при дотику або обприскуванні. Вдайтеся до заходів профілактики інших рослин в будинку, які ще, можливо, не постраждали, обприскайте їх інсектицидом і повісьте звичайні липкі стрічки-пастки для мух. Впоратися з літаючими комахами допомагає і розпорошення дихлофосу.


Читайте також:

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар