четвер, 6 жовтня 2011 р.

Паразити кімнатних рослин – довгоносики, гусениці, щипавки, енхітреї,багатоніжки, мокриці, подури, дрозофіли










Цих шкідників легко видалити руками

Довгоносик, або виноградний слоник


Найчастіше вражає примули і цикламени, однак предметом нападу довгоносика може стати будь-яка рослина, виставлене на літо в сад. Жуки, немов колорадські жуки, об'їдають листя, залишаючи в них дірки. Але справжню шкоду приносять личинки, довжиною до 2,5 см, кремовою забарвлення. Личинки живуть у ґрунті і пожирають коріння, цибулини і бульби. Якщо вчасно не виявити шкідника, вони повністю з’їдять коріння і рослина загине.
Боротьба. Якщо коренева система ще не повністю з'їдена, а рослина тільки-но початок в'янути, полийте ґрунт системним інсектицидом (фуфаном, інтавіром тощо) і обробіть листя. Краще пересадити рослину у свіжий ґрунт.
Гусінь об'їдає листя

Гусениці і щипавки


Ці в основному садові шкідники можуть іноді нападати й на кімнатні рослини, виставлені на літо в сад. Характерна ознака їх присутності — виїдені дірки на листі.
Щипавка вдень ховається під листям та у зав'язях квітів, а вночі вилазить і поїдає листя і молоді пагони, тому уважно огляньте всі підозрілі місця на рослинах і видаліть знайдених комах.
Боротьба. Вручну оббирати шкідників з рослин. Як профілактику можна проводити обприскування інсектицидами, але якщо рослина стоїть на відкритому повітрі, хімікати швидко змиваються.
Енхітреї

Енхітреї


Цих комах, схожих на дрібних білих черв'ячків (близько 1 см довжиною) можна помітити, якщо вийняти рослину з горщика. Вони об'їдають коріння, тому уражена рослина починає відставати в рості, листя жовтіє, рослина в'яне і, врешті-решт, загине. Сприяє появі енхітрей висока вологість ґрунту.
Боротьба. У випадку виявленні цих шкідників слід промити коріння від старої землі і посадити рослину у свіжий ґрунт. Якщо рослину з якихось причин не можна пересадити, потрібно полити ґрунт розчином інсектициду.
Світлі багатоніжки добре помітні на землі

Багатоніжки


Ці білясті або темно-коричневі комахи, схожі на гусінь з численними ніжками, можуть шкодити кімнатним рослинам виставленим на літо в сад. Багатоніжки об'їдають прикореневі ділянки рослин і нижнє листя, про що свідчать виїдені місця в здорових тканинах рослини.
Боротьба. Підсушування поверхні ґрунту в горщику, посипання ґрунту сухим піском, можна золою. Багатоніжки ховаються в темних і вологих місцях, тому виявити і зібрати шкідників можна, поклавши на ґрунті біля рослини дерев'яну дощечку або невеликий шматочок лінолеуму або непрозорого пакета. Багатоніжки заберуться під таку пастку, звідки їх і слід зібрати.
Мокриці живуть тільки в умовах підвищеної вологості

Мокриці


Цей представник сімейства ракоподібних має зябра, розташовані на черевці, які потребують постійного зволоження, тому мокриці заводяться в дуже вологому субстраті, зливних піддонах, квіткових ящиках тощо. Активні мокриці тільки в темний час доби, коли поїдають соковиті частини рослин. Мокриця має овальне тіло сірого або бурого кольору, членики якого м'які з боку черевця і жорсткі зверху. 5 або більше пар лапок знаходяться з боку черевця, мають довгі вусики.
Боротьба. Підсушування поверхні ґрунту в горщику, збір шкідників вручну. У саду з мокрицями боротися допомагає наступний метод: між грядами кладуть дошки або вологі ганчірки, вранці шкідники ховаються під ними, де їх і можна зібрати. Зазвичай щоб винищити мокриць буває достатньо регулювання рівня вологості ґрунту.

Дощові черв'яки часто зустрічаються в горщиках

Дощові черв'яки


Здавалося б, що дощові хробаки не відносяться до шкідників кімнатних рослин, дехто навіть вважає їх корисними, оскільки вони розпушують землю. Однак, це не так. Дощові черв'яки можуть харчуватися не тільки органічними залишками в ґрунті, але й об'їдати коріння рослин. Зазвичай при цьому рослина стає прив’ялою та відстає в рості.
Боротьба. Дощових хробаків можна зібрати в такі ж пастки, як і багатоніжок або мокриць. Також можна добре полити ґрунт у горщику рожевим розчином марганцівки.
Подура при збільшенні

Біла подура


Безкрила комаха довжиною 1-2 мм, здатна стрибати. З'являється у великій кількості на перезволоженому ґрунті, об'їдає наземні частини рослини.
Боротьба. Підсушування поверхні ґрунту в горщику, посипання ґрунту тютюновим пилом або просто сухим піском, можна золою.
Мошка-дрозофіла

Мошка-дрозофіла


Маленькі темно-коричневі мошки близько 2-3 мм у довжину, легко заводяться в харчових продуктах, що скисають, сміттєвих відрах тощо. Сама по собі шкоди це комаха рослині не приносить, але, перелітаючи з квітки на квітку, може розносити на собі шкідників та збудників хвороб.


Читайте також:

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар