середу, 5 жовтня 2011 р.

Паразити кімнатних рослин - червці, щитівки, несправжні щитівки

Червці

Швидко розмножуючись, червці утворюють численні колонії

Щетинистий борошнистий червець Pseudococcus longispinus

Шкодять самки і личинки. Тіло дорослої самки розміром близько 3,5 мм подовжено-овальної форми оранжевого або рожевого кольору, вкрите білим нальотом. У червця добре розвинені ноги, завдяки чому вони можуть легко перебиратися з рослини на рослину. Самки живородні. Зазвичай шкідники нагромаджується у вигляді колоній на нижній стороні листя, на гілках, в пазухах листків і на молодих верхівках пагонів. Щетинистий червець – досить велика комаха, легко помітна на рослині завдяки білому порошкоподібного нальоту, яким покрите його тіло, і білим воскоподібним утворенням у вигляді ватних грудочок.

Пошкоджені листки жовтіють і опадають, пагони відстають у рості. Паразити забираються під кору у цитрусових і під луски цибулин у цибулинних. На виділеннях червців можуть поселятися сажисті грибки.

Виноградний борошнистий червець Pseudococcus citri

Тіло самки широкоовальною форми, рожевого або жовтуватого кольору, вкрите білим порошкоподібною нальотом. Ноги добре розвинені. Самці зустрічаються дуже рідко. Народжені личинки розселяються по всій рослині: на пагонах, на листі уздовж головних жилок. При сильному ураженні червці утворюють величезні колонії, які висмоктують з рослини всі соки. Листя жовтіє, пагони всихають. На виділеннях червців поселяються грибки.

Приморський борошнистий червець Pseudococcus affinis

Практично всі червці виглядають однаково - білі, волохаті, з купою лапок
Це – один із найбільш поширених видів червців. Тіло дорослої самки подовжено-овальне завдовжки 3-4 мм, шириною 2-2,5 мм, сірувато-рожевого кольору, вкрите білим борошнистим нальотом. Ноги добре розвинені. Самці значно дрібніші, крилаті, літають усе літо. Самки відкладають яйця в яйцеві мішки, які представляють собою білу пухнасту безформну масу з воскових павутинних виділень. Зазвичай самки, які відкладають яйця, ховаються в затишних місцях: тріщинах кори, в скручених листі, у розвилці гілок. Личинки дрібні, рухомі, жовті, абсолютно позбавлені воскового нальоту. Вони швидко розселяються по всій рослині, розносяться вітром, людиною і тваринами на інші рослини. Личинка перетворюються у дорослу комаху через 1-1,5 місяці. Висмоктуючи всі соки з рослини, червці викликають відставання в рості, а потім і загибель рослини.

Пошкоджені рослини слабо ростуть і не квітнуть. На виділеннях червців поселяються грибки. Листя жовтіє і опадає.

Пальмовий червець

Тіло дорослої самки широкувате, до 2,5 мм довжиною, покрите восковим щитком у вигляді конусоподібних шипів кремового кольору. Червець паразитує на нижній стороні листя і висмоктує клітинний сік. На листках з'являються жовті плями. Заражені рослини покриваються чорновинням, утвореним сапрофітними грибками. У період масового розмноження цей червець може представляти серйозну загрозу для рослини.

Боротьба з червцями

При легкому ураженні досить протерти рослину губкою або ватним тампоном, змоченим у мильному розчині, гасі, спирті або горілці. При сильному ураженні застосовують обприскування системними інсектицидами – актеліком, актарою, карбофосом.

Кореневі червці

Кореневі червці та їх яйцекладка

Належать в основному до роду Rhizoecus. Цей вид червців можна не помітити на рослині взагалі, або виявить їх поблизу коренів, в області кореневої шийки рослини. Дорослі комахи з довгастим тільцем довжиною близько 2-5 мм. Уражені рослини уповільнюють і припиняють ріст, листя жовтіє, сохне та відмирає. Рослина загине, якщо не вжити заходів. Якщо дістати рослину з горщика, то можна побачити на початковій стадії невеликі, а потім все більші ділянки борошнистих скупчень шкідників і продуктів їх життєдіяльності – воскових виділень, схожих на вату. Часто кореневі червці вражають кактуси і інші сукуленти.

Боротьба. Як профілактика шкідників – при пересадці рослини потрібно уважно оглянути коріння. При виявленні шкідників слід продезінфікувати горщик, обережно очистити коріння від старої землі, помити коріння рослини в розчині інсектициду і посадити у свіжий ґрунт.

Щитівки і Несправжні щитівки


Щитівки швидко розмножуються і їхні колонії за лічені дні вкривають усю рослину

Всі щитівки і несправжні щитівки завдають величезної шкоди. На місці присмоктування щитівки на листках з'являються жовті цятки, які збільшуються в розмірах у міру висмоктування клітинного соку, потім листок зовсім жовтіє, скручується й відпадає. Рослина гальмує в рості, гілки оголюються, потім починає всихати весь кущ і рослина гине. Крім листя щитівка пошкоджує плоди мандаринів, лимонів і апельсинів, які припиняють розвиток і передчасно опадає.

Усі щитівки виглядають як овальні бляшки

Існує кілька видів щитівок, які ушкоджують кімнатні рослини: коричнева, кактусова, пальмова, плющева, аспідістрова і бересклетова. Крім того, велику шкоди приносять несправжні щитівки: маслинна, м'яка і напівкуляста. Усі щитівки відрізняються тим, що мають захисні щитки і виглядають на рослині як бляшки. Ротовий апарат у всіх щитівок сисний. Відрізняються вони тільки розмірами і забарвленням. Особливо небезпечна щитівка тим, що лише через декілька годин після виходу з яєць личинки вже розселяються по всій рослині і тут же починають висмоктувати з нього всі соки, а листова поверхня суцільно покривається щитками. Коричнева щитівка пошкоджує в основному листя, розміщуючись на їх верхній стороні. Щиток дорослої самки округлий, близько 2 мм у діаметрі, червонувато-коричневий або темно-коричневий. Щиток самця менше і довгастої форми.

Напівкуляста несправжня щитівка Saissetia coffeae також ушкоджує багато кімнатних рослин. Самка довжиною близько 4 мм. Несправжня щитівка пошкоджує листя, черешки та молоді пагони рослин. На відміну від щитівки несправжня щитівка не має захисного щитка. Заходи боротьби з цим паразитом ті ж, що й зі щитівкою.

Маслинна несправжня щитівка Saissetia oleae особливо сильно ушкоджує олеандр, а також гранат, цитрусові, лавр, камелії та інші. Тіло самки опукле, темно-бурого, майже чорного кольору. На спині є гребеневі вирости, які нагадують букву Н. Довжина тіла 3,5 мм. На липких виділеннях шкідників поселяються грибки, залишаючи сажисту плівку на листі.

Кактусова щитівка розселяється на стеблах кактусів. Щиток дорослої самки 2,5 мм у діаметрі, круглий, білий. При масовому розмноженні щитівка покриває всю рослину, через що вона здається світло-сірою.

При сильному ураженні листя масово жовтує, а пагони відмирають

Пальмова щитівка вражає в основному листя з нижньої і верхньої сторони, особливо страждають молоді листя віялових пальм, що ще не розпустилися. Щиток дорослої самки круглий, в діаметрі до 2,2 мм, сірувато-білого кольору.

Плющева щитівка особливо поширена на субтропічних рослинах, особливо страждають аспарагус, юка, драцени, саговник, плющ, олеандр і багато інших кімнатні рослини. Колонії щитівок розселяються по всій рослині: на листках, стеблах, особливо у вузлах бічних пагонів. Щиток дорослої самки 2,5 мм плоский або злегка опуклий, жовтий.

Бересклетова щитівка є серйозним шкідником бересклету (бруслини), пошкоджуючи всі частини рослини. Щиток дорослої самки грушоподібної форми, до 2 мм у діаметрі, темно-коричневий. Самці мають білий щиток і тому при масовому розмноженні рослина набуває білого кольору.

Несправжні щитівки відрізняються тим, що не мають щільного захисного щитка і знищуються інсектицидами краще

М'яка несправжня щитівка вражає дуже багато кімнатних рослин. Самка завдовжки 3-4 мм, злегка опукла, широкоовальна, асиметричної форми.

Боротьба зі щитівками і несправжніми щитівками. Як тільки Ви виявили щитівки, негайно ізолюйте рослину, а заодно і перевірте ті рослини, що стояли поруч. Дорослі щитівки захищені від впливу інсектицидів щитком, але їх можна видалити з рослини. Для цього краще всього використовувати ватний тампон (для більш ніжних рослин), ганчірочку або стару зубну щітку (для більш жорсткого листя, наприклад, плюща або лимона). Щітку або ганчірку слід змочити в інсектициди і ретельно протирати кожен листочок з обох сторін, а також і стебла, навіть якщо вам здається, що на ньому немає шкідника. Краще обробити всю рослину: один вцілілий шкідник – і через кілька днів рослина знову буде обсипана щитівкою. Просте обприскування інсектицидом не допоможе, тому боротьба зі щитівкою – важка праця. Зазвичай такі рослини, як аспарагус, дрібнолиста пеперомія вдається врятувати тільки дуже старанним або професійним квітникарям: якщо така дрібнолиста рослина сильно уражена щитівкою, її легше знищити, поки не заразилися інші рослини.

При обробці інсектицидом протріть підвіконня або полицю, де стояла рослина, а також віконне скло: дрібні личинки можна й не помітити. Інсектициди – актелік, актара, карбофос.

Читайте також:

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар