середу, 3 жовтня 2012 р.

Абутилон, або кімнатний клен


Абутилон — багаторічний чагарник, що відрізняється красою і витонченістю. Квітникарі люблять його за декоративність, невибагливість та відчуття затишку, яке він створює.



У абутилона прекрасне листя — велике, красиво посічене або суцільне, із візерунком або без нього, пагони — коричнево-пурпурові. Формою листя схоже на кленове, звідки й назва «кімнатний клен». Воно сягає довжини 12-25 см.

Деякі види абутилону цвітуть великими дзвіночками золотистого кольору, хоча бувають і рожеві, і червоні, і помаранчеві квіти. Квітки довжиною 4-8 см, дуже яскраві, цвіте рослина з травня по жовтень.

Абутилон родом із тропічних і субтропічних лісів. Доросла рослина може сягати до 1,8 м у висоту. Зазвичай живе вона 1 сезон, якщо у вас немає веранди для зимівлі рослини. Якщо є можливість забезпечити рослині потрібну зимівлю, то вона тішитиме око не менше 3-5 років, після цього вона чахне, стає менш красивою.

Якщо ви вирішили вирощувати абутилон у себе вдома, то найбільш придатне місцем для нього — світле, куди прямі сонячні промені потрапляють лише на короткий час, а найкраще — яскраве розсіяне світло або напівтінь.

Для посадки абутилона підійде садова земля, пісок, парникова земля і 20% добрива на основі гною і водоростей. Підживлюють абутилон у період цвітіння кожні 8-10 днів рідким добривом для кімнатних рослин або для гераней.

Абутилон любить сухе повітря при низьких температурах, а ось поливати потрібно влітку кожні 3-4 дні, а взимку - 1 раз на 10 днів. Навесні час від часу рослину корисно обприскувати. Пересаджують абутилон кожен рік, перед початком періоду зростання, в досить великий горщик.

Розмножують абутилон з липня по вересень, живцюванням молодих пагонів у міні-теплиці без доступу повітря. Після появи коріння і пересаджування пагони потрібно кілька разів обрізати, щоб отримати компактну рослину. Навіть якщо ви вирішили не пересаджувати її, то в будь-якому випадку абутилону щовесни потрібно міняти землю. Щоб рослина стала пишною, щовесни формуйте її крону, обрізаючи зайві пагони.

Немає коментарів :

Дописати коментар