вівторок, 2 жовтня 2012 р.

Лавр як кімнатна рослина



      Лавр благородний (Laurus) — рід вічнозелених дерев та чагарників сімейства лаврових родом із Середземномор'я. Це невелике вічнозелене дерево або кущ зі шкірястим листям. Квітки дрібні білі або кремові, розташовані в пазухах листків. Плід - чорна з синім відливом, неїстівні ягода розміром 10-15 мм. Здавна вважається, що лавровий вінок і лаврова гілка — символи слави, перемоги, величі.



     При кімнатному утриманні лавр дуже невибагливий, чудово росте в квартирних умовах. Крона лавра легко піддається формуванню, кущу можна надати оригінальну форму кулі, конуса, піраміди або виростити його в будь-якій іншій формі. В осінньо-зимовий період зі сформованою крони можна щодня зривати декілька листків і використовувати в домашній кулінарії.

      Як кімнатна рослина лавр використовувався з середини XVI століття. Листя збирають з трьох-чотирирічних рослин з листопада по лютий. Гілки з листям зрізують і сім-десять днів сушать у тіні, потім листя відокремлюють, сортують, укладають і зберігають у сухих приміщеннях.

     Рослина легко пристосовується як до сонячних, так і до тіньових місць. Влітку його краще утримувати в саду, на балконі чи у відкритій лоджії. Взимку лавр може рости на кухні, а також у світлих прохолодних приміщеннях при температурі 3-5 ° С. У кімнаті лавр може рости до 12-15 років.

    У жарку пору лавр вимагає інтенсивного поливу. Поливати слід водою кімнатної температури. Узимку поливають рідко, але не можна допускати висихання ґрунтосуміші. У жарких кімнатах обов'язково кілька разів на добу обприскувати теплою водою.

    Ґрунт для посадки лавра в горщик має бути легким, водо- і повітропроникним, карбонатним. Найкраще використовувати готовий субстрат "Кактус". До п'ятирічного віку пересадка лавра проводиться через рік, у старшому віці — 1 раз на 3-4 роки. Добрива вносять у період росту і розвитку рослини 1 раз на місяць. Найкраще підходить рідке концентроване добриво "Кактус" або "Пальма".

    Шкідники і хвороби лавра — зазвичай щитівки та червці, на виділеннях яких поселяється грибок сажі. При надмірному поливі мають місце плямистості.

   Розмножується лавр благородний насінням. З насіння необхідно зняти навколопліддя і відразу посіяти його в невеликий горщик розміром 5 см.

Немає коментарів :

Дописати коментар