вівторок, 2 жовтня 2012 р.

Гідропоніка


Гідропоніка — це метод вирощування рослин без ґрунту, при якому всі необхідні для живлення речовини рослина отримує з водного розчину.



Для вирощування рослин на гідропоніці зазвичай використовують субстрат з дрібного керамзиту, оскільки він краще утримує воду. Можна також використовувати вермикуліт і перліт. Однак, у порах керамзиту з часом накопичуються солі, що пригнічують рослини. Зустрічаються субстрати з гранульованого поліетилену або скла. Великий інтерес представляють дослідження з субстратами з іонообмінних матеріалів, які можна заряджати іонами потрібних рослинам речовин, здатних переходити в розчин у міру поглинання їх корінням.

Субстрат повинен мати наступні властивості:
  • легко пропускати повітря і розчин, добре змочуватися ними;
  • не вступати в реакції з розчиненими речовинами;
  • мати слабокислу або нейтральну реакцію.
При правильній експлуатації субстрати з граніту і кварцу використовують до 10 років, з керамзиту та перліту 6-10 років, а з вермикуліту тільки 2-3 роки.

Способи вирощування гідропонних рослин


Найбільшого розповсюдження набули наступні 2 способи вирощування рослин на гідропоніці:

  1. У ємність або спеціальний горщик наливається живильний розчин і в нього опускається коренева система рослини. Поступово до розчину додають воду замість води, що випарувалася. Через певні проміжки часу розчин повністю замінюється свіжим, оскільки з часом в розчині настає дисбаланс пропорцій поживних речовин. Істотним недоліком цього способу є те, що постачання коренів киснем утруднене, а це витримують далеко не всі рослини.
  2. Для цього способу використовуються два горщика, один більше іншого. У менший горщик, що має багато дрібних отворів, поміщають коріння рослини і засипаються гравієм, керамзитом або іншим матеріалом. Потім цей горщик поміщають у більший за обсягом, наливають живильний розчин, при цьому коріння повинне опинитися зануреним у розчин не більше, ніж на 2/3. При необхідності заміни живильного розчину, внутрішній горщик з рослиною виймають, дають воді стекти. Зовнішній горщик промивають, занурюють у нього горщик з рослиною і наливають свіжий розчин. За таким принципом виготовлені горщики Lechuza.
Серед квітникарів найбільш популярний другий варіант техніки гідропонних культури. У спеціалізованих магазинах давно можна придбати горщики для гідропоніки. Зовнішня посудина повністю водонепроникна, виготовляється з різних матеріалів і має гарний декоративний вигляд. Внутрішню посудину зазвичай виготовляють з пластмаси і обладнують покажчиком рівня рідини. Зазвичай позначки рідини мають три рівні: мінімальна кількість розчину, оптимальна і максимальна. Найправильніше доливати живильний розчин, коли покажчик рівня рідини опускається до мінімуму. При цьому доливати слід стільки води, щоб її рівень піднявся до оптимального значення.
До максимального значення кількість рідини доводять лише в тих випадках, коли рослини залишаються без поливу надовго, наприклад, під час відпустки.

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар