понеділок, 3 жовтня 2011 р.

Як пересаджувати кімнатні рослини?

При підготовці рослин до пересадки потрібно в першу чергу визначити її необхідність. Пересаджують рослини в тому випадку, коли:

  • земляна грудка повністю обплетена і пронизана коренями;

  • коріння загнило;

  • земля в горщику закислена, хоча земля і не обплетена корінням;

  • з'явилися ознаки загальної кволості рослини (це вказує на виснаження землі);

  • коріння рослини пробилися через отвір для водостоку.



Для з'ясування необхідності пересадки добре политу рослину вибивають з горщика. Рослину правою рукою перекидають на долоню лівої руки, пропускаючи стебла між пальцями, і знімають горщик. Якщо горщик не знімається, спробуйте постукати по ньому. Якщо при огляді виявиться, що пересадка не потрібна, то земляну грудку щільно вкладають назад у горщик.

Види пересадки


За кількістю заміненої землі розрізняють такі види пересадок:

Повна пересадка – видаляється вся стара земля, коріння зовсім оголюється. Це роблять при повній непридатності землі при втраті нею всіх поживних речовин (пересадка пальм, фікусів, аспарагусів і т.д.)

Неповна пересадка – деяка частина земляної маси залишається в корінні.

Оновлення верхнього шару землі – частина землі замінюється перегнійної землею. Необхідність такого оновлення може бути пов’язана з вимиванням поживних речовин з верхнього шару.

Перевалка рослин – прийом близький до пересадки. Різниця в тому, що земляна грудка залишається цілою, а рослину пересаджують у більший горщик. Цей прийом підходить для молодих трав'янистих, швидкозростаючих рослин, які перевалюють за весняно-літній період по кілька разів. Перевалка, на відміну від повної пересадки, не викликає уповільнення росту рослин. У молодих рослин не треба допускати утворення сіткоподібного шару коренів – слід проводити перевалку, коли коріння ще не заповнило весь горщик. Перевалка також застосовується до рослин, що погано переносять пересадку через можливе пошкодження коренів.

Час пересадки


Пересадку, як правило, проводять навесні – з березня по травень. Ніжні рослини пересаджують дещо пізніше. Рослини, що цвітуть навесні, пересаджують після закінчення цвітіння. Якщо ж пересаджувати рослину в момент цвітіння або утворення бутонів, то вона може скинути квіти і бутони. Влітку, після весняного «цвітіння», пересаджують хвойні рослини. Рослини, які перебували в теплих приміщення, пересаджують пізніше, ніж ті, що знаходилися в прохолодних. Цибулинні рослини пересаджують після закінчення періоду спокою. Не слід пересаджувати рослини в жарку погоду.

Процес пересадки


Після того, як рослину витягли з горщика, руками або паличкою обережно зчищають з коренів землю і намагаючись не пошкодити розплутують переплетені корінці. Кореневий повсть видаляють гострим ножем. Також видаляють все загнили коріння. Щоб попередити загнивання порізи товстих, соковитих коренів присипають товченим деревним вугіллям.

На дні горщика влаштовують хороший дренаж: на водосточний отвір кладуть один або кілька черепків горбом вгору, зверху засипають керамзит або биту червону цеглу, приблизно на два пальці у висоту. Хороший дренаж ще не завадив жодній рослині: навіть якщо десь говориться, що рослина не потребує дренажу, не полінуйтеся і все ж зробіть його. Поверх дренажу засипається земля, в яку додають шматочки деревного вугілля. Рослина опускається так, щоб коренева шийка була на рівні країв або трохи нижче, але не засипана землею.



Проміжки між горщиком і корінням засипаються землею, яку проштовхують паличкою. Легке постукування горщика об стіл також допомагає землі щільніше вкластися в горщик. Потім великим або вказівним пальцями придушують землю, інакше неущільнена пухка земля буде занадто швидко пропускати воду при поливі не змочуючи коренів. Зрештою, земля і сама всядеться через деякий час.

При пересадці рослини з товстим або не дуже розгалуженим корінням його не рекомендується обрізати: таке коріння погано переносить обрізку і пошкодження. Акації, деякі хвойні, орхідеї, цибулинні і багато інших рослин зі слабкою кореневою системою не витримують обрізки коренів. Такі рослини, як цикламен, калатея, спатифілум, так само вимагають дбайливого відношення до коренів при пересадці.

Усю процедуру пересадки потрібно не розтягувати на тривалий час: у вийнятої з горщика рослини коріння швидко пересихає і травмується. До пересадки краще підготується заздалегідь – вибрати потрібний інструмент, підібрати і підготувати горщики, воду для поливу, деревне вугілля, дренаж, палички для підв'язування рослини, стимулятор коренеутворення, ложку для підсипання землі, ножиці і т.д., тобто все що може знадобиться в процесі пересадки.

Після пересадки


При пересадці рослину добре поливають і обприскують, а в наступні тиждень-два полив обмежують (кактуси після пересадки взагалі не поливають 6-7 днів.) Після пересадки рослину притіняють і оберігають від протягів. Рослину, у якої було гниле коріння, особливо обережно поливають після пересадки.
За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар