середу, 5 жовтня 2011 р.

Як купувати кімнатні рослини?

Куплені в магазині рослини відчувають подвійний стрес. Перший стрес рослина отримує при доставці в магазин. Вирощуються кімнатні рослини на продаж, як правило, в теплицях, де підтримується висока вологість, температура і відповідна освітленість, тобто створено ідеальні умови для росту. Зараз багато магазинів пропонують квіти, привезені з Голландії, Таїланду та інших країн. Навіть якщо фірма постаралася максимально правильно й обережно провести доставку, рослина все-одно буде перебувати в стані стресу, хоч при цьому й буде добре виглядати.


Отже, рослина потрапляє в магазин, де йому створюються певні умови. Не встигла рослина звикнути, як її купують. Навіть якщо Ви подбаєте про правильне транспортування, вдома у Вас все-одно умови відмінні від тих, що були раніше. Якщо Ви виберете в магазині здорову, міцну, молоду рослину, за якою добре доглядали, можливо, Ви навіть не помітите проявів стресу, рослина буде прекрасно себе почувати. Тому від того, яку Ви виберете рослину, залежить, як вона буде пристосовуватися до нових умов у Вашому домі.

Намагайтеся не купувати вже велику дорослу рослину. Молоді рослини краще переносять стресові ситуації, легше і швидше пристосовуються до зміни умов утримання. Доросла рослина, навіть потрапляючи в дуже дбайливі руки, буде довго і болісно пристосовуватися, навіть якщо вона вважається невибагливою.

Вибираючи рослину в магазині, зверніть увагу на місце, де вона стоїть. Не купуйте рослини, які стояли в проходах, біля відкритих дверей або впритул до шибки. Якщо рослина стояла в проході, її могли зачіпати або навіть пом'яти, рослина, що стояла біля дверей, могла страждати від протягів і різких перепадів температур. Рослина, поставлена впритул до шибки, могла отримати сонячні опіки або отримати травми від контакту з холодним склом. Усі ці ситуації можуть не позначитися на вигляді рослини, але можуть проявитися в майбутньому.

Вибираючи рослину, доторкніться до землі в горщику – вона повинна бути трохи вологою, але не сухою і не сирою (якщо тільки рослину щойно не полили). У піддоні не повинно бути води. Між стінками горщика і землею не повинно бути порожнеч. На глиняному горщику не повинно бути зеленого або білого нальоту. Також не повинно бути зеленого нальоту на ґрунті. На листі не повинно бути пилу або, що ще гірше, павутини. Придивіться не тільки до обраної Вами рослини, але й до інших рослин. Якщо ці умови не дотримані, не купуйте рослини в цьому магазині взагалі: це ознака непрофесіоналізму і не виключено, що тут є рослини заражені хворобами та шкідниками. Поцікавтеся у продавців, як часто вони обприскують рослинипротирають листя.

Уважно огляньте рослину: чи немає на ньому шкідників, сірого або білого нальоту на листі, квітах і стеблах, чи немає коричневих бляшок на листі, огляньте і зворотний бік листка. Звичайно, якщо рослина велика – все як слід не оглянеш, але потрібно зробити це хоча б частково. Якщо Ви будете при огляді поводитиметеся з рослиною обережно, то продавець не буде проти.

У обраної Вами рослини листя не повинне бути опущеним, скрученими чи мати сухі кінчики. Сама рослина має бути вкрита листям рівномірно з усіх боків.

Якщо це квітуча рослина, то вибирайте ту, на якій більше бутонів, ніж квітів, що розпустилися.

Вибір зроблено, Ви її купили. Рослина має бути обов'язково упакованою, якщо надворі зима чи осінь, то повинна бути ще й захисна упаковка від низької температури та вітру. Якщо Ви везете рослину на машині, то в жодному разі не ставте її в багажник, краще поставити її на місце на задньому сидінні. Ще краще, якщо Ви помістите її в простору коробку. У коробці можна транспортувати рослину і в громадському транспорті. Щоб ваша квітка не впала, обкладіть горщик в коробці для стійкості папером. При купівлі великої рослини домовтеся про доставку з магазином.

Придбана Вами рослина повинна пережити певний період акліматизації, тривалість якої залежить від примхливості рослини і від умов, в яких вона перебувала в магазині. У будь-якому випадку оберігайте рослину від прямих сонячних променів і протягів протягом декількох тижнів. Температура в приміщенні повинна бути помірною, а полив обережним. Деякі особливо чутливі рослини під час акліматизації скидають квіти і листя, у такому випадку рослину слід поставити в найбільш підходяще місце і більше не переставляти з місця на місце.

Притінення від прямих сонячних променів є обов'язковим для більшості рослин протягом періоду акліматизації за винятком «квітучих горщиків» – рослин, які продаються взимку – азалії, цикламени, хризантеми. Їх треба поставити на добре освітлюване місце на вікні.

Якщо Ви, вибираючи рослину, нічого про неї не знали – це Ваша велика помилка. Але постарайтеся дізнатися про неї більше одразу, як принесли її додому.

За матеріалами сайту iplants.ru

Немає коментарів :

Дописати коментар