середу, 5 жовтня 2011 р.

Поради для початківців

Часто запитують: "Як виростити ту чи іншу кімнатну рослину?" Виростити будь-яку рослина досить просто. Головне – зрозуміти одну просту річ:

«Кімнатних рослин не існує.
Існують рослини, адаптовані до кімнатних умов.


Якщо рослині створити умови, схожі на ті, в яких ця рослина росте в природі, то в кімнаті можна виростити все що завгодно».


Якщо у Вас чомусь погано росте та чи інша квітка, уважно перегляньте рекомендації щодо догляду за Вашою рослиною і порівняйте рекомендовані умови з тими, які створюєте рослині Ви. У більшості випадків проблема швидко вирішується: виявляється, що якийсь параметр (полив, температурний режим, вологість чи освітлення) не відповідає рекомендованому.

Буває й таке, що рослина росла добре, але несподівано стає вередувати і потихеньку зачахає. Щоб цього не сталося, подумайте, які ви могли допустити помилки. Можливо, Ви внесли якісь зміни в догляд за рослиною: змінили місце розташування, інтенсивність і частота поливу, внесли забагато добрива, … У цьому випадку вирішення проблеми – повернення до колишнього догляду, а при сильному передозуванні добривом бажано хоча б частково змінити ґрунт. Іншою причиною такої поведінки може бути зміна сезону. У багатьох рослин залежно від пори року змінюються вимоги до догляду, тому слід ознайомитися з ними і прийняти відповідне рішення. Перевірте рослину на наявність шкідників, уважно огляньте ґрунт.

Щоб перший досвід вирощування кімнатних рослин не став останнім, потрібно усвідомити, що зелені вихованці, як і домашні тварини,потребують правильного догляду, на що витрачається деякий час, і деяких знань.

Почніть з невеликої кількості невибагливих рослин. Не купуйте відразу багато рослин і не беріться за розведення примхливих, що потребують спеціального догляду, рослин, не маючи хоча б мінімального досвіду. До невибагливих рослин можна віднести алое, пеперомію, традесканцію,хлорофітумтовстянкуехеверію, молочай, сансев’єру, плектрантус, епіпренум, бальзамін, пеларгонії та інші.

Перед тим, як придбати рослину, спочатку прочитайте про неї деяку інформацію. Співставте Ваші бажання і Ваші можливості: чи зможете ви забезпечити необхідні для обраної рослини умови? Основними для рослин є вимоги до світла, поливусубстратувологості і температури повітря. Якщо вибір ґрунту і полив повністю залежать особисто від Вас, то кількість вікон і їх орієнтацію по сторонах світу Ви навряд чи зможете змінити.

Освітлення


Заздалегідь визначте місце, куди ви поставите нову рослину. Дізнайтеся, як розташовані вікна в приміщенні по відношенню до сторін світу. Якщо у Вас немає жодного південного вікна, відмовтеся від покупки найбільш світлолюбних рослин якщо ви не плануєте вдаватися до штучного освітлення. І навпаки – не намагайтеся вирощувати папороті на південному вікні.

Вологість


Зазвичай проблеми з вологістю повітря гостро постають тільки в дуже жарку суху погоду і під час опалювального сезону. Якщо ви придбаєте рослину з підвищеними вимогами до вологості повітря, то вам доведеться постійно вживати заходів: часто обприскувати рослину, ставити її на піддон з вологим керамзитом і т.п. Пам'ятайте, що рослини з опушеними листами обприскувати не можна, інакше на них з'являться некрасиві плями.

Температурний режим


Зазвичай температура повітря в приміщеннях задовольняє більшість рослин, проте деякі з них потребують холодної зимівлі (+5 ° С – +15 ° С). Якщо ви вибрали саме таку рослину, подумайте, чи зможете ви забезпечити їй утримання при низькій температурі. Усім кімнатним рослинам необхідний приплив свіжого повітря, але при цьому більшість з них боїться різких перепадів температури і протягів.

Полив


Попередньо необхідно перевірити, чи висох ґрунт. Зробити це можна за допомогою тонкої дерев'яної палички – це дозволить вам перевірити вологість по всій глибині землі, а не тільки зверху. Вода повинна бути трохи тепліше кімнатної температури (за винятком деяких видів рослин). Воду бажано лити з лійки тонкою цівкою. У кожної рослини свій режим поливу, проте є два загальні правила:

  • Чим вище температура повітря в кімнаті, тим частіше поливають рослину.

  • Якщо рослина не росте, тобто наступив період спокою, її поливають помірно.


Горщик


У горщику повинні бути дренажні отвори і дренаж. Якщо при поливі піддон заповнився, воду потрібно злити. Корінню потрібна не тільки вода, а й повітря. Залиті рослини страждають: задихаються і хворіють, хоча є й винятки – наприклад, циперус. Залита земля – чи не основна причина гниття коренів.

Ґрунт


Кожна рослина найкраще росте в певній землі. У магазинах продається величезна кількість ґрунтосумішей і добавок. Яка ґрунтова суміш найбільш оптимальна для вашої рослини можна дізнатися у довіднику. Не варто використовувати для посадки рослини необроблену землю з дачної ділянки або клумби у дворі, адже вона може бути заражена.

Транспортування і акліматизація рослин


Подумайте про те, щоб під час транспортування рослини завдати їй мінімального стресу. Краще купувати молоді рослини, оскільки вони легше приживаються. Оптимальний час року – весняно-літній період, коли рослина активно розвивається, а для тих, що цвітуть взимку – осінь. Щоб полегшити рослині страждання після перевезення, накрийте її на кілька днів прозорим поліетиленовим пакетом, кожен день знімаючи пакет усе на більш і більш тривалий час і таким чином привчаючи рослину до кімнатних умов. Вийде щось на зразок міні-теплички, у якій буде підвищена вологість повітря і збалансований температурний режим. Не поспішайте відразу пересаджувати рослину, для неї перенесення в нові умови – шок, тож не травмуйте її додатково: після пересадки рослини деякий час страждають.

Миття


Листя рослин потребує регулярного догляду та миття. Якщо листя вкрилося пилом, рослина перестає "дихати", отримує менше світла. Шкірясті листя обмивають з обох сторін. Деякі рослини люблять теплий душ: поставте рослину в ванну, накрийте землю поліетиленовим пакетом і обмийте рослину ледь теплою водою з душу. Зверніть увагу: пальми,драцени не люблять, коли їм ллють воду на точку росту, тому акуратно нахиліть рослину і направляйте струмінь води з боків, а не зверху.

Добрива


Всім рослинам необхідні мікроелементи, особливо багато поживних речовин споживають швидкозростаючі види і види з розвиненим корінням. Про режим, склад і кількість внесення добрив саме для вашої рослини можна прочитати в рекомендаціях щодо догляду за нею. Ніколи не додавайте в землю яєчну шкаралупу, спитий чай, кавову гущу, бензин і т.п. Це може призвести до появи сциарід (дрібних чорних мошок) і дрібних черв'яків.

Пересадка


Більшості рослин необхідна щорічна пересадка, перевалка або оновлення землі навесні. Не треба вважати, що пересадка без потреби допоможе квітці при хворобі. Не варто без гострої необхідності пересаджувати рослини пізньої осені та взимку. Новий горщик не повинен перевищувати попередній більш ніж на 3-5 см у діаметрі: зайва земля може закиснути.

Обрізка


Обрізка необхідна багатьом рослинам. Однак багато квітникарів часто шкодують рослину і в результаті, необрізані навесні, рослини витягуються, "лисіють", втрачають декоративність і погано цвітуть. Якщо ж правильно провести обрізку, з'являються нові бічні пагони, які теж прищипують. У результаті отримують гарний кущик рясно вкритий цвітом.

Профілактика хвороб


Профілактика хвороб краще, ніж лікування. Уважно оглядайте щойно придбані рослини і приймайте необхідні заходи з лікування до того, як поставите нові рослини поруч із тими, що вже ростуть у вашому домі. Пам'ятайте: якщо раптом шкідників виявили на якійсь одній рослині – обробляти слід усі, що поряд стоять.

Немає коментарів :

Дописати коментар