неділю, 12 квітня 2015 р.

Жовте листя в орхідей


Якщо нижні листки вашої орхідеї пожовкли, переживати поки рано, рослина не хвора і не помирає :) Неможливо запобігти цьому природному процесу, листя не може зеленіти вічно.


Для орхідей притаманно підтримувати рівновагу між новим листям, новими коренями та квітами. Для того, щоб квіти могли з’явитися взимку або навесні, потрібні нові корені та молоде листя, яке виростає за літо та осінь. Старе ж листя старіє, жовтіє й відмирає, поступово змінюючись молодим.

Отже, якщо нижні листя вашої орхідеї стало жовтим та відпало, перейматися нічого, навпаки — це хороший знак! Це ознака того, що рослина готується рости і незабаром почне випускати нові корені, листя та квіткові стебла.


Що робити з пожовклим листям? Тут є два шляхи. Перший — нічого не робити й почекати, поки листя можна буде легенько підчепити і відірвати, як листок із дерева восени. Другий — озброїтися ножем або ножицями і відрізати листок. Щоб не занести хворобу, можна обробити місце розрізу корицею — тією, що приправа :) .

Є й інші причини, чому орхідея може втратити нижнє листя. Інколи таке буває зі щойно пересадженими рослинами, це нормально. Також таке можливе, коли куплену рослину з вологого магазинного повітря перенесено в сухе квартирне. Ось чому так важливо підтримувати оптимальну вологість, і це стосується більшості кімнатних рослин, та й людей теж.

Коли переживати по-справжньому? Починати панікувати можна тоді, коли одразу жовтіє все листя починаючи з верхніх і/або на листі є темні слизькі точки — грибок або бактерії. Тут допоможуть антисептики та фунгіциди.


Інша проблема — якщо листя стає дуже темним. Поради для цього випадку — тут.

Немає коментарів :

Дописати коментар